Hvit Gjeterhund Forum

Velkommen til Hvit Gjeterhund Forum!Her kan man hente og gi tips og triks, råd og vink og ellers andre små erfaringer når det kommer til alt innen våre hunder. Kort og greit et forum for spørsmål


  Fargen på HG 27.11.12

  Kaja Mie
  Kaja Mie
  Admin

  Antall Innlegg : 21
  Reputation : 6
  Join date : 13.12.2012
  Bosted : Oslo

  Fargen på HG 27.11.12 Empty Fargen på HG 27.11.12

  Poste  Kaja Mie on Fre Des 14, 2012 12:10 am

  E; Jeg vet at Schæfere kan få både hvite og svarte avkom, hender det da at HG får viltfarget og svarte avkom? Bare nysgjerrig her:-)

  HA; hvit og hvit gir kun hvite valper.

  E; Ja det er jo egentlig logisk:-D Takk HA:-)

  KØ; Egentlig føler jeg ikke det er logisk, siden sort + sort kan få forskjellige farger... men det har sikkert noe med genetikk å gjøre?

  HA; ja å genetikk e noe snodige saker

  KØ; Snodig og veldig interesangt

  E; Ja men hvit er jo fravær av pigment, så derfor tenkte jeg det var logisk.

  E; Er det bare schæfere som har denne mutasjonen elelr gjelder det også andre raser?

  KMB; Om jeg ikke har sovet i timer er hvite schæfere (og også HG) hvite fordi de har en genmutasjon som gir dilutert pelsfarge - det samme som feks labrador også kan ha (gule og hvite lab). Dette genet er fryktelig omfattende og ganske uforståelig, men fungerer i hovedsak sånn at det "setter seg på " reseptoren som sier hvor mye farge som skal ut i hårstrået og stopper dermed produksjonen av farge i en eller annen grad. Så med andre ord, om man skulle sett på et dilutert hårstrå på en hg under et mikroskop vi ldet være stripete på tvers - rød- hvit- rød - hvit. Samme som med lab. Dette genet er dominant (ee) over alle andre farger. Så om to hunder har dilutert pelsfarge vil alle avkom få det også. "Egentlig" er hunden min rød, men jeg ser det ikke, fordi fargen hans er såpass utvannet.

  KH; Boxer. (Snowboxer)

  KMB; En samoyed er hvit pga fravær av pigment. Den har en mutasjon som gjør at infoen fra dnaet rett og slett ikke kommer fram ti lreseptoren, noe som gjør at det aldri blir produsert hårfarge. Hvit gjeter derimot produserer farge som bare det men har et lite trol lsom sitter på en annen reseptor og stopper det fra å være jevnt nok.

  E; Dyktig svart:-)

  KMB; sort + sort gir forskjellige farge fordi det er alltid et sett synlige gener og et sett "usynlige". Si at hundene er bærer av rød farge. Rødt er dominant over sort. Dermed vil den alltid vinne over sort når de slår seg sammen : sR + sR = ss, sR, sR, RR som betyr at 25% vil bli sorte, og resten vil bli rød. 25% vil ikke være bærere av sort.

  Sånn veldig grovt og amatørmessig sett:p

  E; Veldig spennende! Nå begynte ejg å spekulere på hvordan de greide å få "Blue merle fargete avkom på Collien.

  KMB; Vel, merle følger j oden samme modeller, så et eller annet sted dukket det opp noen som hadde agoutigenet og dermed fikk Mm. Fra Mm og ut vil 25% av kullet være merle. Men hvordan det kom, det vet ikke genetikerne engang..

  I; Skal gjøre det litt vanskeligere: Maremma er dominant hvit. Parret med schäferhund blir det aprikosfarvede hvalper. De er bare helt nydelige..

  E; Jeg ser at det blir flere og flere raseblandinger nå og de tar seg fryktelig godt betalt! Vet ikke helt hva jeg skal synes om det, men det er vel ganske risikabelt siden hundene som blir parra sannsynligvis ikke er godkjent for avl. Genetisk ifh til sykdommer, er det betenkelig.

  E; Men det er jo noe de har gjort med rasehundene som eksisterer i dag også.

  I; For ikke å få den diskusjonen: Dette skjedde for 30 år siden, da bastarder var bastarder og naboens schäfer tjuvparra maremma-tispa, og hvalpene ble gitt bort til snille folk.

  I; Men, Elin, jeg har inntrykk av at jo mørkere pigmentet er på nese,poter og rundt øynene, jo hvitere er pelsen.. De guleste Hvite har som oftest også avbleket (kjøttfarget) nese, poter og øyerand.

  I; Merlegenet er vel en mutasjon, lik platina på rev. Skal aldri dobbles, dvs. aldri parre merle med merle, bare med dominante farver. Collie: Merle mot tricolor, rev: platina mot sølv..

  E; Takk Ingvild, nå lærte jeg noe nytt!:-)

  HL; Men hva er foretrukket på en hg? Ser noen er litt labrador gule mens andre er helt hvite...

  A; Her kom du meg i forkjøpet for dette lurer jeg også på. Vet det har vært diskutert at det har noe med foret osv. Men så mange kan vel ikke fore feil??? Kan det ha noe med innblanding av Schäfer? Jeg synes noen av de Hvite har en forferdelig gulfarge...

  HL; når du nevner foret så vet jeg at feks japansk spisshund blir gule av mais å gulerøtter i foret å sånt.. kanskje likt? Jeg syns også de helt krittvite med helt sorte neser osv er de peneste;)

  SM; Standarden sier jo at en "ren hvit" farge er å foretrekke. Men, vi har ingen Albinoer, så mangen av de Hvite er bærere for cremefargen/viltfargen... Kunstig Beta Karoten, Mais, for mye Kopper osv kan forsterke denne viltfargen, men da må hunden ha anlegget for det Så en "ren hvit" hund kan spise hva den vil, den vil forbli hvit. Og så har fargen noe med hormonene å gjøre...dødt pels blir også gult osv. Så det hele er ikke så enkelt

  A; Da trur jeg at jeg har en "ren hvit" hund Hege, jeg har til gode og se en HG som er helt kritthvit, noe gulskjær vil det alltid bli tror jeg. Gjerne på ørene og langs ryggraden. Noen blir gjerne litt gulere på vinteren. Sabine: Dette med bærere av cremefargen/viltfargen er det noe man bør sjekke når det gjelder kjøp av valp. Hvis mor og far er bærere så er det stor mulighet for at valpen blir gulere? Eller at mor og far er veldig gule i pelsen, eller bare en av dem? Mer og tenke på hvis man skal ha en HG igjen med tiden

  SM; For å være sikker hvilken fargegen hundene bærer, måtte man sende inn en gentest på akkurat det. Og det gjør ikke så mangen så man må informere seg litt om hvordan slekta ser ut (også litt lengre bak i stamtavla). Og så ser man fort på valpen om den vil bli hvit eller mer gul som voksen. En valp med tydelig farge på ørene, halespissen osv, vil sansynligvis bli mer farget som voksen enn en valp som ikke har det. Og så har de fleste langhårs en liten gulskjær uansett, skitt og grums som samler seg. Korthårs ser mye hvitere ut (om dem så er ren hvit)

  KMB Ok nå har jeg fått lest litt i forelesningsnotater og slikt og kan med sikkerhet forklare hva som gjør HG hvit. Skal forklare så enkelt og greit som mulig;

  Det finnes 2 grupperinger på farge - pheomelanin og eumelanin. Pheomelanin er alle farger fra lys gul til mørk rød og eumelanin er sort og brun. En hund kan ikke ha to typer eumelanin samtidig, noe som da vil si at en schæfer er rød og sort, ikke brun og sort. Rød er i utgangspunktet dominant over sort, men siden schæferen har et homozygot gen kalt kk gir det sort sadel. Dette styres av agoutigenet. Agoutigenet fungerer som en bryter som regulerer produksjonen av pheomelanin. Det samarbeider med et gen som heter extention E- genet for å gjøre dette. E- genet gjør det mulig å produsere eumelanin. Når agoutigenet er aktivt, produserer det et protein som setter seg på reseptoren i hårsekken. Dette gjør at hårsekken ikke klarer å produsere eumelanin og produserer heller pheomelanin. Agoutigenet er derfor bare synlig på hunder som produserer eumelanin, dvs, har E- genet. Så en schæfer med sal har en synlig effekt - sadelen.

  Når en hund har ee - genotype vil den ikke produsere eumelanin. Eksempler på dette er labrador, toller, golden.. Siden agoutigenet pga mangelen på eumelanin ikke vil være synlig, vil hunder med ee-genet ikke ha synlig sadel. Genetikerne antar en sammenheng mellom ee- genet og lys/hvit pelsfarge siden det forekommer i flere raser, blant annet Hvit Gjeterhund.

  Til sist kommer en kvantitativ egenskap kalt pheomelanin fortynning. Denne fenotypen antas å styres av flere genet, det eneste man mener noe om foreløpig er at det kan ha sammenheng med ee- genet.

  Hvit gjeterhund har med andre ord trolig først et gen som gir den rød farge og sadel. Så har den et gen som hindrer produksjonen av fargen til sadelen og dermed bare gjør den rød. Så har den til sist et gen som diluterer denne rødfargen så til de grader at den ender opp nesten hvit.

  Variasjonen i pelsfarge hos HG begrenser seg til forskjellige nyanser av gulhet, og dette er da altså forskjellig mengde dilutering av rødfargen. Hunder med slik fortynnet farge endrer ofte litt nyanser gjennom livet, siden det ikke er en egen farge men ett eller flere gener som tidvis og ujevnt hindrer produsjonen av fargen i hårsekkene. Dermed kan det godt hende at endring i pelsfarge man tror kommer av det ene og det andre noen ganger rett og slett bare var helt tilfeldig og rent genetisk. (Dog det er vist at karoten kan endre farge på hud hos mennesker, er det ikke såvidt meg bekjent gjort noen studier på hund eller hår enda) Det er vist at selektiv avl på lysere dilutert pheomelanin vil gi det.

  Det er ingen sammenheng mellom hudfarge og pelsfarge - dette er to forskjellige verdener.

  KMB; Wow, fargegenetikk er GØY og UTROLIG forvirrende!:p Også så jeg at jeg har kommet med grove påstander om at samoyed er piebald hvit, altså ikke produserende av pigmenter. Ser nå at dette ikke stemmer, de er hvite på samme måte som HGen, men har tydeligvis bare lenger selektiv avl på hvitere farge bak seg. Jeg skammer meg:(

  I; Er det dette som da forklarer hvorfor en gul og en sjokoladebrun labrador får sorte hvalper?

  L; hehe, ja KMB, dette var like interresant som det var forvirrende Det er nok et helt studium om man noen gang skal bli sånn passe oppdatert Men, veldig gøy å lese Tenker at mange er nok opptatt med å finne "så hvite som mulig" partnere for sine hunder som skal i avl og at i fremtiden vil det "gule" bli mindre synelig Uansett, så er det jo ikke fargenyansen det skal stå på i de fleste sammenhenger Nå var du jo så godt i gang, så kanskje en forklaring på "vinternese" err på sin plass, hihi

  KMB; Vel, ja på en måte! (Før jeg forklarer det vil jeg si at store bokstaver er dominante alleler og små er reccesive. Bb er et heterozygot allel fordi det består av en stor og en liten. bb er reccesiv homozygot og BB er dominant homozygot. Såh, let's move on! ) Det finnes noe som heter B- genet. Det styrer brun og sort pels OG synlig hudfarge (nese, tredeputer, øyerand, lepper) og finnes i to versjoner - (b) brun og (B) sort. Så finnes det noe som heter K-genet som gir ensfarget svart farge. En gul labrador med sort nese er egentlig da en sort labrador som ikke er i stand til å produsere eumelanin pga (ee). Genotypen til denne laben er (KK, Bb, ee)

  En brun lab er en sort lab som er homozygot for b- genet. Genotypen til denne labben er (KK, bb, Ee)

  så matten. Jeg glemmer KK, fordi det eksisterer i begge uansett, tok det bare med for å vise at de begge er sorte.
  hvis vi da parer det sammen vil det gi;

  Bb ee * bb Ee =

  4:4:4:4 (av et kull på tolv vil det bli 4 av hver farge av 4 farger)

  BbEe = sort
  Bbee = gul med sort nese
  bbEe = brun
  bbee = gul med brun nese

  KMB; hahaha dette syns jeg er så moro at jeg har problemer med å stoppe meg selv:p
  27. november kl. 23:22 · Liker · 1

  HA; æ blir sinnsyk!!!!!!!!!!!! d e så forvirrende

  KMB; men ja, Linda! Antar at vinternese betyr sånn lys nese på HG? Det er dårlig pigmentering på nesen. Det er ikke noe mer enn det. Det kan noen ganger forveksles med (bb) altså brun på synlig hud, men hvis hunden er sort ellers på lepper osv, så er det bare dårlig pigmentering. Som naturlig nok lbir blekere på vinteren

  KMB; Hahahaha

  KMB; Hvis noen har hundesport nr 3, 4 og 5 fra 2006 så er det publisert noen superenkle artikler der om fargegenetikk

  KH; Innsett at jeg har solgt valp til en genetikknerd

  L; hahahaha, ja dette var jo bare festelig , du er jo et lite leksikon, K. Godt å vite hvem man skal spørre om det er noe en lurer på , godt jobba

  KMB; haha uff. ja. Du har nok det.. Brisk bryr seg døyten om hvorfor han er hvit da, så det hjelper ikke veldig:p

  KMB; hihihi takk^^

  HF; K..du e flink! ! Godt å få repetisjon på gammel lærdom..!! Takk

  KMB; Takk! Da kan du være kontrollorgan også

  VL; Samojeden var opprinnelig lysebrun/brun. I dag er det gjevt å få gulfarget samojed biscit kalles det (håper jeg har skrevet riktig "kjeks") Mener den hunden som står utstoppet på Fram museet, Roald Amundsens leder hund var en samojed og ser mer ut som en grønlandshund.

  KMB; så kult! Jeg har alltid trodd at de var piebaldhvite!

  VL; De er avlet mer og mere hvite og fløffie, dårligere og dårligere pels for utendørs bruk dessverre

  KMB; uffda Der går samme veien som de fleste raser da,

  SM; Veldig bra jobbet Kaja Genetikk er spennende og ganske så forvirrende til tider. Men en ting vil jeg gjerne tilføre...det Dilution genet er stort sett uønsket. Dem som tester sine Hvite på farge skriver oftest at dem IKKE bærer dette Dilution genet, siden dette genet bringer noen sykdommer med seg... (blue merle Collie feks, ikke lov å parre to med denne fargen).

  KMB; Takk! Ja, ser det står her at D -genet er skummelt. Men utvanningen av pheomelaninfargen hos HG skyldes noe annet, et helt sett med forskjellige gener, og det står ikke noe mer om det enn det :S

  E; Hos noen raser som får hvite avkom, blir som oftest hvalpene døve..er det da snakk om Diluton-genet?

  U; Ud over det rent genetiske som jo er blevet udforligt beskrevet , er HG's pels meget pavirkelig af ydre faktorer som som foder (allerede navnt med caroten ) , vejret dvs masser af sol giver en hvid pels (som hos blonde mennesker ) , solen aktivere ogsa melanin som giver den sorte farve pa huden.,desuden er pelsen valdig sensitiv for fugtighed og bliver ofte brun /gulfarvet pa de omrader som ofte er fugtige dvs rundt laber,indeni orer og pa albuer hvis hunden ligger pa fugtig overflade . Royal canun lavede en stor undersogelse i Frankrig ,hvor man fandt at de hvideste HG havde 85 % hvid pels og 15 % gul/rodfarve , de mest gule la pa 75 / 25

  SO; Bikkja mi e stort sett svart der ho ska være det, men ho får såkalt vinternese. Kan æ da gå ut fra at det e omtrent som at vi blir bleikare om vintern (om vi ikke jukse med solarium og sydentura, da)? For om sommarn e nesa "normal" svart igjen...

  KØ; Da får vi som har hunder med rosa snuter kjøpe et snutesolarium til dem Eller, nei..... det er finest med rosa snuter

  SO; Jaja, nyeste innen utstillingsgreier, det da. Solarium for svartere nese og hvitere pels...

  KØ; hehehe, skal vi starte en bedrift? Hadde tjent litt på det tror jeg. Er mange HG med rosa snuter. Og Orange pels også

  SO; Litt produktutvikling, så blir det her knallsuksess. finnes nok flere raser med samme "problem".

  SO; Kem va det som hadde den der fargerike bobilen? Den kunne vi kjørt rundt i og tilbydd behandlinger.

  KMB; E; Nei, dette er mangel på pigmenter. Pigmentassosiert døvhet forekommer hos de hundene som er hvite fordi de mangler pigment. Det er viktig med pigmentceller i det indre øret for å kunne utvikle normal hørsel. Stria viskularis (staving...:p) er et cellelag der som er nødvendig for oversettelsen av lydbølger og når det ikke er pigmentceller der brytes det ned Det er derfor dalmantinere skal være sorte rundt ørene. Det er noe ala det samme med syn og pigmenter, derfor er det også ikke lov med blå øyne på dalmantiner i Norge!

  D - genet vanner ut Eumelanin (mørk pelsfarge) dvs. at det får pigmentene i hårsekken til å klumpe seg og avgis ujevnt. Dette gir ofte hår og hudplager.

  HG har hvit farge på grunn av flere gener som fungerer på samme måte, men for pheomelanin (rød til lyse pelsfarger)

  Piebaldhvit, dvs hvithet som skylder mangel på pigmenter, kommer av mutasjoner i genene som gjør at fargen ikke når fram over hele kroppen. Pigmentcellene når rett og slett aldri fram. En sort og hvit border collie er med andre ord EGENTLIG helt sort, men pigmentene fikk ikke dekket alt. Pigmentcellene blir laget samtidig som nervecellene i ryggraden til et foster, og blir deretter spredd utover kroppen - nervene først, pigmentene etterpå. Derfor er border collien hvit nederst på bena, i ansiktet og på haletippen, fordi pigmentne ikke rakk fram
  28. november kl. 15:58 · Liker · 3

  U; Eller I kunne alle flytte til Spanien og bo hos mig , sa var det problem lost SMIL . Til gengald har jeg meget mindre pels pa mine hunde pga det varme klima

  SO; Hmm, mindre pels = mindre røyting = mindre rot. Vinn-vinn, spør du mæ...

  U; SO : helt sikkert positivt pa hjemmefronten men vi har ogsa 12 HG'er som gar rundt inde og udenfor som det passer dem og sa ma man have klimaet med sig . Til gengald negativt pa udstilling hvor de fleste dommere liker en fyldig pels - men ingen traer vokser vel ind i himlen !

  I; Det med pigmentet på border collien, er det likedan på de tofarvede Hvite også?

  EE; Vår Kinzi er helt svart på snute, øyerand, tredeputer og lepper fra vår til høst, men om vinteren blir snuten, og bare den leverfarget.

  KMB; I; tofarget hvit? Tofarget hvit border collie som svart, hvit og tan eller finnes det hvite gjeterhunder med to farger? Jeg skjønner ikke, jeg

  I; Det finnes flere HG som er to-farget.. Ser det best på den hvite haletippen, men også på tærne..

  KMB; Kult! Visste ikke! Men ok, ja, det stemmer det om jeg har forstått deg rett. For en helfarget hvit gjeter er da "rød" (bare at vi ikke ser det) over hele, mens en tofarget hvit gjeter vil da være rød og hvit pga det samme som med border collien. nå har jeg aldri sett en, så det er vanskelig å si, men går kort inn på de forskjellige typene hvit, så kan du selv finne ut hvem det er;

  Hvite tegninger som skyldes mangel på pigment deles opp i 4 hovedgrupper - helfarget, hvit underside, piebald og ekstrem hvit piebald. Mutasjonen som gjør at fargen ikke "kommer fram" til de rette stedene på kroppen er antatt at styres av flere gener.

  Helfarget, også kalt fullstendig dominans, betyr at hunden har farge over hele kroppen. Pigmentene har med suksess vandret overalt, så å si.

  Hvit underside er hvit pels på labber, bein og bryst,og kanskje mage, krage (nakke) og bliss (snute). Om to slike pares, vil avkommet oftest få betydelig mer hvitt enn foreldrene.

  Piebald er større eller mindre fargede flekker på hvit bakgrunn. De fargede områdene er ofte på hodet, rygg og hale.

  ekstrem hvit piebald er når hunden mangler pigment over mer enn 80% av kroppen.

  La nå merke til at jeg har skrevet piebald før som et genelt utrykk for hvit, dette er feil. Det går litt i surr..

  MT; http://student.umb.no/~hhelge/graa_lys/pheomelanin_fortynning.htm

  pheomelanin fortynning
  student.umb.no

  MB; Skjønner ikke alt her, men begynte å lure litt... Min har enkelte svarte (muligens mørke-mørke brune) hår her og der. Har funnet 5 hårstrå totalt, hvor 3 er helsvarte og 2 er hvite innerst ved rota (ca 1/4 svart). På ryggen. Hva skyldes det ?

  KØ; Hera har også et og annet sort hår, det syns ikke uten at man leter.

  MB; Nei, umulig å se hvis man ikke vet hvor de er og graver litt i pelsen. Husker jeg ble veldig overrasket da jeg fant den første. Har blitt "kosehåret" nå, siden jeg syns det er litt morsomt p grave det fram og se på kontrasten Men er nysgjerrig på hvordan slike kan dukke opp...

  KØ; Ja, vi får se om noen har svar til oss

  SO; Tja, kanskje bikkja har umulige eiere? (Tenke på at vi sier vi får grå hår av ulydige unga... )

  A; He he he! Avarja har også noen helt svarte hår, men godt gjemt. Før hadde jeg en svart flat coated retriever, og han hadde ett enkelt hvitt hår i "nakken"

  KMB; Brisk har ett sort hår på tuppen av halen! Det er veldig rar plassering. Men det er logisk med tanke på fargegenetikken vi har skrevet om. Uff, dere skulle fått tak i den artikkelen fra hundesport. Linken ser jeg er skrevet i direkte utdrag fra den. Hvis jeg skulle ha tid en dag, kan jeg skrive over i en fil og legge den ut her

   Similar topics

   -

   Klokken er: Man Jan 27, 2020 12:17 pm